Július 3-12. között a csomagfeladás szünetel! Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Keresés a Shop-ban

Ha a családba kisbaba érkezik új termékek beszerzése válik szükségessé, mely a gyermek ellátásához kellenek. Zöld babavárás programunk célja hogy megmutassuk, hogyan lehet a környezeti terhelés minimálisra szorításával készülni az új családtag érkezésére.

Fogyasztói társadalmunk betegségének mondható az a jelenség, amikor a kisbabát váró családok felesleges, sokszor silány minőségű és ráadásul drága termékek vásárlásába kezdenek, hamarosan sok egyszerhasználatos holmival terhelve így a hulladéklerakókat. A keletkező hulladék jó részét az eldobható pelenkák teszik ki, ez gyerekenként több tonnányi is lehet. A Zöld Babavárás programsorozat előadásain hallható tanácsokkal, praktikákkal azonban megkímélhetjük mindezektől környezetünket és pénztárcánkat is.

A piacon kapható babáknak szánt termékek tetemes része könnyedén helyettesíthető akár az otthon már meglévő eszközeinkkel, a vegyszerekben gazdag babaápoló krémek, fürdetők természetes anyagokkal, az egészségre ártalmas vegyületeket tartalmazó takarítószerek szelíd, ám hatásos változatokkal, az eldobható pelenkák pedig gyönyörű és környezetkímélő mosható társaikkal. Egy tudatosabb, “zöldebb” gyermekkor biztosítása nem jelent egyet a civilizáció vívmányainak megtagadásával. A mai modern mosható pelenkák már köszönőviszonyban sincsenek a 30-40 évvel ezelőtti társaikkal, használatuk egyszerű, mosásuk sem igényel szakértelmet vagy tengernyi időt, és segítségükkel gyermekenként átlag 1,5-2 tonna hulladékot spórolhatunk! Mindezeken felül a családi kasszát is kíméljük – az Egyesület számításai szerint akár 200.000 Ft-ot is megtakaríthatunk! –, nem mellesleg pedig gyermekeinket bőrbarát, szellőző és szebbnél szebb mintával készülő pelusokba csomagolhatjuk.

Legtöbb esetben azonban az információ hiánya az, amiért a szülők mégis megveszik a – reklámokból – jól ismert márkák termékeit, holott van választási lehetőség. Zöld babavárás kiadványunkkal segítünk elindulni az úton, hogy megkíméld kisbabádat és így családodat is a felesleges tárgyaktól, beszerzésektől! Gyűjtésünkben olvashatsz a mosható pelenkákról (kiemelve a hazai gyártókat), pelenkázási kiegészítőkről, kímélő tisztító- és takarítószerekről, a babaápolás elengedhetetlen és természetes alapanyagú kellékeiről, a baba-mama ruházatról és a hozzátáplálásról is.

TÉMAKÖRÖK:

 • Mosható pelenka
 • Popsitörlő kendő
 • Melltartó betét
 • Ruhák, játékok
 • Kismama holmik
 • Könyvek
 • Kiegészítő termékek a lakásban
 • Tisztítószerek, mosószerek, öblítők
 • Kozmetikumok, fürdetők, antibakteriális szappanok
 • Az anyatej - ahol a környezet és az élet védelme találkozik
 • Táplálkozás
 • Mit igyon a baba

A részletek itt: https://issuu.com/zoldovezet/docs/kiadvany_final

Forrás: Zöldövezet Társulás

https://www.facebook.com/zoldovezettarsulas

A modernkor vívmánya az eldobható pelenka, mára sajnos bevonult a természetesnek vett dolgok közé. Egy újabb rendszer, ami saját kényelmi szempontjaikat veszi csak figyelembe. Az orvosok szerint a műanyag eldobható pelenkákban nagyjából úgy érzi magát a baba, mintha egy üvegházban lenne a popsija, teret engedve ezzel a különböző kórokozók elszaporodásának. A kisfiúkra még nagyobb veszélyekkel jár ez a fajta pelenkázási szokás, hiszen a magasabb hőmérséklet nem tesz jót a heréknek, és a későbbiekben ez hathat a termékenységre.

Az egészségügyi hatásokon túl, vegyük figyelembe a környezetterhelési oldalt is. Egy gyermek születésétől a szobatisztaságig (2,5-3 év) kb. 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az egyszer használatos, eldobható pelenkákkal, mely a vegyes hulladékba dobva lerakóba, vagy szemétégetőbe kerül.

A modern mosható pelenkák nem azonosak a régen használatos tetra pelenkákkal, melyet főzéssel tisztítottak nagyanyáink. A mai mosható pelusok ergonomikusak, designosak, és nem utolsó sorban könnyen használhatóak. Az első szett megvásárlása soknak tűnik, de ha végiggondoljuk egy csecsemő esetében a követező 2-3 pelusos évet - a testvérekről már nem is beszélve - még a mosószerrel és vízzel együtt is kedvezőbb az anyagi ráfordítás.

HOGYAN MŰKÖDIK?

 

Nézd meg itt:

 

 

 1. EGÉSZSÉGES

Kevesen tudják, hogy az eldobható pelenkák magja (cellulózzal kevert szuperabszorbens polimer) egy olyan erős nedvszívó képességgel rendelkező anyag, amely a bőrből is képes kiszívni a nedvességet, ezzel megbontva a természetes védőréteget, táptalajt szolgáltatva a különböző fertőzéseknek. Kutatásunk alapján a gyerekek 70 %-a jobban érzi magát a mosható pelenkában, mert ezek jól szellőznek, kevésbé hőszigetelnek, így kellemes hőmérsékleten tartják a babák popsiját és nemi szerveit, ezáltal csökkentik a kialakuló fertőzések kockázatát. A mosipelusok ráadásul vegyianyag mentesek, természetes anyagokból készülnek.

 1. KÍMÉLI A PÉNZTÁRCÁT

Kutatásunk azt is bizonyította, hogy a mosható pelenka sokkal olcsóbb megoldás. Még akkor is az eldobható pelenka árának a töredékével számolhatunk, ha a mosás, az energia, a víz és a mosószer árát is bekalkuláljuk.

 1. KÖRNYEZETBARÁT

Egy gyerek a születésétől a szobatisztaságig mintegy 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az egyszer használatos, eldobható pelusokkal, amelyek a vegyes hulladékba dobva lerakóba, vagy szemétégetőbe kerülnek. A mosható pelenkák a természetes alapanyagok felhasználásából adódóan műanyag- és egyéb adalékanyag-mentesek, nem tartalmaznak illat-, vagy festékanyagot. Nem végzik egyetlen használat után a szemétben, hanem akár testvérek, egymás után is, évekig használhatják. Mosható pelenkák használatával évente 50 panelháznyi kommunális hulladék tűnne el Magyarországról, ez óriási mennyiség. A környezeti hatás persze függ a mosási szokásoktól is, ezért készítjük letölthető kisokosunkat, hogy milyen elérhető környezetbarát mosószereket érdemes használni a pelenka tisztítására.

+1 JÓL NÉZ KI!

 

 Forrás: Zöldövezet Társulás

Az eldobható pelenka egyszer használatos műanyag.

Naponta 250 millió darabot használnak fel világszerte - ez évente 90 milliárd darab.

Az egyszer használatos pelenkák a 25. leggyakoribb hulladéktípus, amely a tengerfenéken található, és a 39. leggyakoribb a szárazföldön...

Segíts megállítani a szeméttermelést, válts Te is mosható pelenkára!

 

Sokaknak a mosható pelenka hallatán még mindig a tetra pelenka és gumibugyi kombináció jut eszébe, nem beszélve a mosásáról, amihez az áztatólavór, főzőfazék, Hypo és egyéb vegyszerek sokasága társul. De a mai, korszerű, XXI. századi mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem ilyen bonyolult, és felépítésük, anyaguk is különbözik ez elődeitől, a mosható pelenkázás mára már leegyszerűsödött, és végignézve a kínálatot nem nyűg és gond, hanem szinte öröm és vidámság lett.

Azt tudtad? hogy :

- 1  gyerek a pelenkáskor végéig 5000-7000 pelenkát használ el, ez 1-1,5 tonna szemét ami min. 100 év alatt bomlik el

- Az eldobható pelenka gyártásához használt cellulózhoz évi 1 milliárd fát használnak fel!

- Gyártása során vegyszerekkel szennyezik a levegőt és a vizeket

- Havi több ezer forintos kiadást jelent, ehhez jön még esetlegesen a popsi törlő és a popsi krém költsége

Ezzel ellentétben a

- mosható pelenkából a pelenkás korszakra kb. 24 db-ra van szükség, ez kb. 3 napi mosással kalkulálva.

- Mosása környezetbarát szerekkel történik, pl. mosószóda és ecet, mely lebomlik a természetben

- Egyszerre nagyobb beruházást jelent, de pár hónap alatt megtérül, több gyereket is kiszolgál.

10 érv a mosható pelenkák mellett:

 • Jót tesz a baba bőrének
 • olcsó, akár több gyereket is kiszolgál
 • szép, és divatos
 • kényelmes
 • ortopédiailag előnyös, mert megfelelő terpesztartást biztosít
 • nem okoz hosszú távon sem egészségügyi problémákat
 • előbb lesz a baba szobatiszta
 • 100%-ban újrahasznosítható
 • az előállításához nem kell pusztítani a természetet
 • nem tartalmaz vegyszereket
 • A hiedelmekkel ellentétben nem büdös, nem kell vasalni, nem kell kézzel öblögetni, és fehéríteni sem kell, összegezve nem okoz sokkal több házimunkát.

A Women’s Environmental Network 1991-es felmérése szerint az eldobható pelenkák gyártása és használata 20-szor annyi nyersanyagot, 3 és félszer több energiát és kétszer annyi vizet igényel, mint a textilpelenkák gyártása és mosása. Az eldobhatók miatt elszennyeződő víz pedig nagyobb arányban tartalmaz veszélyes anyagokat. Ráadásul a hulladék kezelése csak a legfejlettebb országokban megoldott. Nálunk még közelében sem járunk a korszerű hulladékfeldolgozásnak, a pelenkák egyszerűen a szemétlerakókban halmozódnak.


Egy gyermekről kb. 1 tonna az elhasznált pelenka mennyisége. Az éves születések száma Magyarországon közel 100 000, vagyis évente 100 000 tonna eldobható pelenkát tárolunk lerakókban. Elképzelhetetlen szeméthalom, pedig van más választás is!

 

Szerző: Norka