Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Blog

Ahogyan én kezdtem….

13 éve egy külföldi anyuka blogján olvastam a mosható pelenkákról.

Azért akadtam rá, mert próbáltam alternatívákat találni a pelenkázásra. Tudtam, hogy , a kisbabás lét egyik legmagasabb kiadása a pelenka lesz, és szerettem volna ha ez minél olcsóbb lenne, ráadásul sosem volt szimpatikus a műanyag tartalmú, mindenféle vegyszerrel kezelt eldobható pelenka.

Szembejöttek a mosható pelenkák, és azonnal megfogott. Minél jobban beleástam maga, annál jobban tetszett.

Hozzá kell tennem, 2010-ben még nem voltak erre szakosodott webáruházak, volt 1-2 szintén anyuka, akik eladásra varrtak pelenkákat, de nem igazán lehetett hozzájutni máshoz, csak külföldről.

Alapanyag? Na az sem volt, a PUL az ismeretlen fogalom volt még Magyarországon.

Így az első darab, amit Nórinak varrtam, egy Ikeás matracvédőből készült pelenka külső volt, és flanel dekoros, frottír nadrágpelus belsők. Egészen jól működött, így elindult a sorozatgyártás, és maga a mosható pelenkázás szerelem lett!

Mindenki nagyon megijed attól, hogy drágább lesz minden, az áram is. Több helyen olvasom, hogy sokan megkérdőjelezik, vajon a mosható pelus is megéri e ezek után? Megértem én is az aggodalmakat, de gondoljunk csak kicsit a dolgokba:

 

Miért kezdtél el mosható pelenkát használni?

Én azért mert

- hosszú távon gazdaságos, még akkor is, ha mosnom kell

- egyszer kell megvennem, és több gyereket kiszolgál

- nem termelek vele több tonna szemetet, mert az eldobható pelenka nem bomlik el 100 év alatt sem

- a gyermekem bőre természetes anyagokkal érintkezik, popsikrémet sem használok

- mosható pelusban lélegzik a babám bőre

és sorolhatnám még tovább.

Igen,drágább lesz az áram, viszont mikor 12 éve eldöntöttem hogy moshatót foguk használni, megnéztem, hogy mennyivel fogyasztunk többet, ha heti 2 x megy a pelusok miatt a mosógép. Rá kellett jönnöm, hogy szinte semmivel!

Rengeteg olyan praktikát lehet alkalmazni, amivel spórolhatunk, akár az áramon, vagy a vizen, és valljuk be ezeket nemcsak amiatt kéne alkalmaznunk, mert drágább lett, hanem mert hosszú távon óvjuk a környezetünket is, tehát teszünk valamit azért a bizonyos ökológiai lábnyomért.

De mik ezek a praktikák?

-        a mosható pelenkákat moshatod a törölöközőkkel vagy gyerekruhákkal együtt is

-        ha van szárítógéped, tavasztól őszig ne használd, kint is gyorsan megszáradnak a ruhák, pelenkák

-         a mosipelus öblítéséhez használd a fürdővizet, így nem szükséges előmosnod a pelenkákat

-        használj növényi folttisztító szappant a foltok kezeléséhez, így elég rövidebb mosási programot használnod

-        folt eltüntetéséhez szuper dolog a Napocska! A foltosabb darabokat tedd naposabb helyre, ügyelj viszont a PUL pelenkákra, mert azoknak hosszú távon nem tesz jót

 

Ahol kisgyerek van, akár több is, ott több a mosnivaló is. Nem kell mást tenned, csak kicsit átgondolni a mosást, mit mivel tudsz párosítani, hogy a pelusok is beleférjenek.

Neked milyen mosási, spórolási praktikáid vannak?

 

Mosható pelenkázás, saját tapasztalataim!

 

2012-t írunk….

Most elmesélem nektek, hogy én hogyan spóroltam annak idején, mikor egyszerre 2 pelenkás babám volt.

Mikor megszületett második babánk, Máté, akkor volt Nóri 22 hónapos. Még javában pelenkás. Neki megvolt a készlete, Máté készlete pedig 4 pul külső, és tetra pelusok, boosterek voltak.

Születésekor elkezdtem írni kíváncsiságból, hogy mennyit spórolok havonta, ha csak mosit használok velük.

Akkori árak szerint, ez havi 25 ezer forint volt alsó hangon, a legolcsóbb DM-es pelussal, popsitörlővel számolva, plusz a popsikrém ára. Tehát 25 ezer forint/2 gyerek havonta.

Mire Máté 14 hónapos lett, ez az összeg 350 000 Ft lett, vagyis ennyit spóroltunk 14 hónap alatt!

Akkor odaálltam a férjem elé, és megmutattam neki, ennyi pénzünk van, be kéne fizetni egy nyaralásraJ

Na, 1 hónap múlva a repülőn ültünk, 2 gyerekkel, egy akkor 3 évessel, és egy 15 hóssal, és úton voltunk Korfura!

Látod? Megéri!!!

Te mire költenél 350 000 forintot?

 

Mennyi az annyi?

A múltkor elmeséltem nektek, hogy 2 gyerekkel mennyit spóroltam azzal, hogy mosható pelenkát használtam.

Számoljuk most ki, mennyibe kerül egy gyerkőc pelenkás időszaka, és nézzük meg, mennyit tudunk spórolni, ha mindezt mosható pelussal csináljuk végig!

Egy eldobható pelenka ára átlagosan 70 Ft-ba kerül.

6 db-ot számoltam napi adagnak, tehát napi 420 Ft a pelenka, ez 30 napra vetítve 12600 Ft

Nedves törlőkendőt is használunk, itt, 15 darab kendővel számoltam naponta. Megnéztem, hogy a különféle márkák mit adtak meg darabárnak, egy kendőre lebontva, ez 10 Ft/kendő. Naponta ez 150 Ft, 30 napra vetítve 4500 Ft

Popsikrémmel is számoltam, itt havi 2000 Ft-ot, ez lehet több és kevesebb is.

Gyors fejszámolás: 12600+4500+2000 = 19100 Ft egy hónapra a pelenkázás 1 gyerekre vetítve.

Ez 3 évre nézve 687600 Ft

 

Nézzük meg, mennyi mindez mosható pelenkával is!

Mivel nálam elég nagy a választék mosható pelusokból, így a saját termékeimből állítottam össze egy kezdő készletet.

4 -5 db PUL One size  külső 28000 Ft

1 db gyapú pelenka One size (éjszakára) 9900 Ft

Pamut fleece prefold 20 db 79800 ft

Popsitörlő 20 db 5800 Ft

Kakifogó papír 14000 Ft(opcionális)

Víz, áram, mosószer költsége 45000 Ft (az adatokat a Zöldövezet Társulás Mosható Pelenka Kisokosából néztem: https://online.fliphtml5.com/hjdam/rbfi/#p=5)

Esetleg pluszban tetra pelusok

Összesen 182500

Ez 3 évre nézve is 182500 Ft lesz, mivel a pelusok akár születéstől szobatisztaságig használhatóak.

Ezt ki lehet hozni olcsóbban is és jóval drágábban. Olcsóbb, ha használtan veszed meg a pelenkákat, drágább ha több féle típusból vásárolsz, újonnan.

Tehát, jól látszik, hogy egy alap készlet, amit a gyerkőc szobatisztaságig tud hordani töredék árba kerül.

Az energia és mosószer költségéből még simán tudsz faragni, ha együtt mosod pl. a törülközőkkel, vagy a ruhákkal a pelusokat. Nem kell külön indítani neki egy mosást. Egy kisbabás családban amúgy is sokszor megy a mosógép. A mosható pelenka készletet szobatisztulás után el lehet adni, tovább lehet ajándékozni, vagy eltenni a kistesónak.

Tehát, ha most a számoknál maradunk, nézzük a végeredményt!

687600 Ft-ba került eldobható pelussal és kiegészítőivel 3 évig a pelenkázás. A mosható szettünket kihoztuk 182500Ft-ból.

687600-182500= 505100 Ft Ennyit spórolunk, ha a mosit választjuk!

 

Te mire költenél 500 ezer forintot?

 

 

 

Mi az a lanolin?

 

A lanolin más néven gyapjúviasz vagy gyapjúzsír, a gyapjútartalmú állatok faggyúmirigyei által kiváltott viasz. Az emberek által használt lanolin olyan házi juhfajtákból származik, amelyeket kifejezetten a gyapjújik miatt nevelnek. Történelmileg sok gyógyszerkönyv a lanolint gyapjúzsírnak nevezte. Mivel azonban a lanolinból hiányoznak a gliceridek (glicerin-észterek), ez nem igazi zsír. A lanolin vízzáró tulajdonságú, segíti a juh szőrét abban, hogy minél több

nedvességet tudjon magában tartani. A lanolin szerepe a természetben az, hogy megvédje a gyapjút és a bőrt az éghajlattól és a környezeti hatásoktól. Szerepet játszik a bőr higiéniájában is. A lanolint és származékait az emberi bőr védelmére, kezelésére és szépítésére használják. 

(Forrás: Wikipédia)

 

Tehát, ezt a viaszt kell felvinnünk a gyapjú pelus felületére, hogy a külső minél több vizet zárjon magába.

A gyapjú önmagában is nagyon sok nedvességet tud felvenni a környezetéből, ezért is működik szuperül pelenka külsőként. A jó fiziológiai tulajdonságai miatt nagyon jól szellőzik, nem nedves érzetű, bőrbarát, öntisztul, és télen fűt, nyáron hűt. Kell ennél több ahhoz hogy a lehető legtermészetesebb pelenkát add a babádra?

 

Lanolinozás lépésről lépésre!

-Mielőtt belekezdenél, mosd ki a gyapjúkülsőt kézzel, egy kis mosószeres, vagy babafürdetős vízben.

-Ezután egy tálba, vagy kisebb lavórba engedj forró vizet, és tegyél bele pár csepp babafürdetőt, vagy szappant.

-Tedd bele a lanolint. 1 db pelenkakülső esetében egy teáskanálnyit, ha egyszerre 2 vagy 3 darabot lanolinozol, akkor 1 evőkanálnyit.  ha több gyapit lanolinozol egyszerre, figyelj a színekre. A sötéteket ne tedd össze a világossal, mert a lanolin hatására engedhetnek a színükből.

-Várd meg míg elolvad. Egy kicsit zavaros, fehéres elegy lesz. Előre is dolgozhatsz, 1 dl vízbe tedd a lanolint, majd rakd be a mikróba 40-50 másodpercre, azután pedig öntsd a lavórba.

-Áztasd bele a gyapjúkülsőt egy egész éjszakára.

-Másnap szedd ki, alaposan nyomkodd ki, de erősen ne csavard. Fektetve szárítsd, tűző napon és forró, sugárzó hőt adó fűtőtesten ne. Ha meleg radiátorra teszel egy törülközőt, akkor ott száríthatod. Előfordul, hogy maradnak rajta lanolin darabkák, ez nem gond, bele fog olvadni, dolgozódni a pelenkába.

-A gyapjúszövet pelenkakülsőknél előfordulhat, hogy első használatkor, mikor még új, 2x kell a lanolinozást megismételned. 1 művelet után nyugodtan használd, és ha nem zárja eléggé a nedvességet, akkor ismételd meg. Idővel és rendszeres használattól felvesz annyit majd, hogy elég ritkábban is lanolinoznod.

-Használat után csak vedd le a babáról, és szellőztesd ki. Csak akkor mosd, ha balesetes lett, mivel a gyapjú öntisztul, kiszellőzik, nem marad büdös, egy alapos szellőztetés után újra használhatod.

Egy jól bejáratott, többször lanolinozott gyapjúkülső évekig kiszolgál, több gyereket is. A lanolin sokáig bennemarad a gyapjúszálak között, mosásnál csak kis mennyiség mosódik ki belőle. Lehetséges, hogy egy ilyen gyapjúkülső mosás után újralanolinozás nélkül és mehet a babára, nem biztos hogy minden mosásnál meg kell ismételni.

Saját tapasztalatom, és én is meglepődtem: Előszedtem a most 8 éves lányom gyapikülsőjét a szekrényből, és lanolinozás nélkül feladtam a legkisebbre. Gond nélkül működik azóta is!

 

PUL vagy PUR ? Avagy milyen csónakot válasszak a Norka csónakos pelenkákhoz?

 

Sokszor kérdezitek meg vásárlás előtt, hogy mi a különbség a PUR és a PUL csónak között? Most próbálom megválaszolni, hogy könnyebb legyen a választás.

A különbség a csónak anyagában van. A csónakok anyaga mindkét esetben Poliuretánnal laminált textil.

A PUR elnevezés annyit jelent, hogy a textil, amire a laminált réteget felviszik 100% pamut frottír. Mivel a pamut önmagában természetes anyag, légáteresztő, így laminálás után is megtartja előnyös tulajdonságait. Mikor én mosható pelenkát használtam a gyerekeimnél, előnyben részesítettem a PUR csónakot, mert sokkal természetesebb anyag érintkezett a babám bőrével. Hátránya hogy mivel pamut, lassabban szárad.

A PUL Poliuretánnal laminált műszálas kelme. Ismerős lehet a PUL külsőknél, zsebes pelusoknál, hiszen azok is ilyen textilből készülnek. Ez is légáteresztő, szellőzik, de mivel műszálas, nem olyan mértékben, mint egy természetes anyag. Előnye, hogy gyorsan szárad, így pl. a téli időszakban nem mindegy hogy ennyi idő alatt száradnak a pelusok.

Összességében azt lehet mondani, hogy egyik sem tud többet a másiknál, itt inkább azt kell figyelembe venni, nekünk melyik szimpatikusabb.

 

A www.norka.hu  honlapon található tartalom (összefoglalók, tanulmányok, egyéb írások, grafikák, szövegelemek, beleértve jelen szöveget is) a Szerzői jogról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján a feltüntetett szerzők szerzői jogi oltalom alá eső alkotásai, amelyekkel kapcsolatos mindennemű hasznosítási jogokkal a Norka rendelkezik. A tartalom bármilyen egyéb felhasználásához (beleértve a részben vagy egészben történő többszörösítését, átdolgozását, terjesztését, stb.) a Norka írásos hozzájárulása szükséges.

 

Az oldal tetejére